Metoda Perturbacyjna w Zastosowaniu do Powłok z Losowymi Odchyleniami Geometrycznymi - Skowronek, M. (Engineering Transactions, 1981)
Praca zawiera podstawowe wzory liniowej teorii cienkich powłok z losowymi parametrami geometrycznymi. Stosując zmodyfikowaną metodę perturbacyjną otrzymano odpowiednie związki geometryczne, statyczne i fizyczne dla zerowego i pierwszego przybliżenia.Otrzymane wzory zweryfikowano na drodze numerycznej w przypadku powłoki sferycznej o małej wyniosłości.