Własności Mechaniczne Połączenia Stykowego - Gawęcki, A. (Engineering Transactions, 1980)
Praca zawiera analizę kinematyczną i statyczną układu dwóch ciał idealnie sztywnych, połączonych cięgnami sprężysto-plastycznymi. Przyjęto, że cięgna mają ograniczona wydłużalność. Umożliwiło to w szczególności opis sprężysto-kruchego zachowania się polaczenia. Wyznaczono obszary sprężyste, sprężysto-plastyczne i plastyczne w przestrzeni uogólnionych przemieszczeń i sił. Pokazano, że obszar sprężysty (tj. obszar pierwszego uplastycznienia łączników) w przestrzeni sil może być wklęsły, a w pewnych okolicznościach połączenie zachowuje się nieliniowo-sprężyście (ściślej mówiąc  odcinkowo-liniowo-sprężyście). Stwierdzono, że wstępne sprężenie wywołuje jakościowe zmiany cech mechanicznych połączenia.