Drgania Skrętne Układów Napędowych Statków w Nieustalonych Stanach Pracy Silnika Głównego - Kucharski, T. (Engineering Transactions, 1980)
W pracy podano metodę analizy drgań nieustalonych układów napędowych statku. Drgania te wywołane są nieokresowymi wymuszeniami o zmiennych w czasie amplitudach i częstościach. Omówiono szczególny przypadek obliczania drgań rezonansowych na maszynach cyfrowych, w którym układ przedstawiono za pomocą modelu składającego się ze sztywnych elementów skończonych.