Zginanie Sferycznej Powłoki Perforowanej Obciążonej Obrotowo-Symetrycznie - Nagórski, R. (Engineering Transactions, 1979)
Przedmiotem pracy jest rozwiazanie zagadnienia zginania cienkiej sferycznej powłoki perforowanej o stałej grubości, wykonanej z materiału sprężyście jednorodnego, podlegającego prawu Hooke’a. Rozważono ustrój o gęstej siatce złożonej z dwu rodzin elementów (południkowych i row- równoleżnikowych).W pracach [2 i 3] wyprowadzono na podstawie teorii C. Woźniaka opartej na modelu ciągłym ośrodka [1] równania różniczkowe typu H. Reissnera (podobnie jak dla powłok o strukturze ciaglej [4 i 5]).W pracy tej otrzymano formalnie ścisłe rozwiązania tych równań za pomocą szeregów potęgowych oraz przybliżone — przy zastosowaniu metody zaburzeń brzegowych. Podano przykład powłoki o jednym brzegu obciążonej ciężarem własnym. Rozważono dwa rodzaje podparcia: przegubowe i utwierdzenie. Wyniki otrzymane na podstawie rozwiązania Ścisłego i przybliżonego porównano z wynikami dla powłoki o strukturze ciaglej [6].