Osiowo-Symetryczne Zagadnienie Boussinesqa dla Ogrzanego Stempla na Mikropolarnej Półprzestrzeni - Matysiak, S.; Olesiak, Z. (Engineering Transactions, 1979)
W pracy podajemy sposób obliczania naprężeń kontaktowych w przypadku podgrzanego lub oziębionego stempla osiowo-symetrycznego, pozbawionego możliwości przemieszczania się przy dowolnym rozkładzie temperatury. Pokazaliśmy również, że rozwiazanie zagadnienia stempla swobodnego i nieważkiego z ogrzana powierzchnia kontaktu można sprowadzić do superpozycji stempla utwierdzonego i przypadku izotermicznego.