Stateczność Płaskiej Postaci Zginania Dźwiagarów Ramowych Dwupasowych Poddanych Działaniu Obciążeń Konserwatywnych - Drewniak, J.; Misiak, J. (Engineering Transactions, 1977)
Przedmiotem pracy jest zagadnienie stateczności płaskiej postaci zginania prostokątnych dźwigarów ramowych obciążonych układem konserwatywnych sił i momentów. Uzyskano układ jednorodny sześciu równań różnicowych liniowych umożliwiających obliczenie sił i momentów krytycznych dla szeregu dźwigarów o dowolnych parametrach konstrukcyjnych. Praca zilustrowana jest przykładami liczbowymi uzyskanymi na drodze numerycznej.