Obliczanie Przestrzennych Układów Ramowych z Uwzględnieniem Wpływu Sił Osiowych na Deformację Giętną Prętów - Pietraszkiewicz, W.; Lidke, M.; Wekezer, J.; Zmitrowicz, A. (Engineering Transactions, 1976)
Przedstawiono metodę i program na komputer ODRA 1204 obliczania przestrzennych układów ramowych na podstawie teorii geometrycznie nieliniowej uwzględniającej wpływ sit osiowych na deformacje giętną prętów.Dla różnych warunków podparcia końców pręta zbudowano lokalne macierze sztywności zależne od siły osiowej. Równania równowagi węzłów w stanie odkształconym prowadza do nieliniowego układu równań względem przemieszczeń i obrotów węzłów, który rozwiązano metoda kolejnych przybliżeń. Stosując kryterium deformacyjne podano sposób przybliżonego określania stanu krytycznego układu ramowego.Opracowany program zastosowano m.in. do obliczeń statycznych wysięgnika ramowego żurawia pokładowego, modelowanego układem 49 prętów.