Duże Ciągnięcia Konstrukcji Obciążonych Dynamicznie Przegląd Krytyczny Stosowanych Metod - Wierzbicki, T. (Engineering Transactions, 1976)
Praca stanowi próbę klasyfikacji oraz krytycznej oceny dostępnych w literaturze opracowań na temat dużych ugięć plastycznych i lepkoplastycznych konstrukcji poddanych obciążeniom dynamicznym. Omówiono cztery najbardziej rozpowszechnione metody przybliżonego rozwiązywania zagadnień początkowo-brzegowych. Przeprowadzono dyskusje założeń aproksymacyjnych Z punktu widzenia dokładności i efektywności metod. Rozważania zilustrowano przykładami dla prostych konstrukcji belkowych, płytowych i powłokowych.