Obrotowo-Symetryczne Wymuszone Drgania Tłumione Połowki Stożkowej z Matriału Ściśliwego Nieliniowo Sprężystego - Twardosz, T.; Wegner, T. (Engineering Transactions, 1976)
W pracy poddano analizie obrotowo-symetryczne wymuszone drgania tłumione cienkiej powłoki stożkowej ze ściętym wierzchołkiem, swobodnie podpartej na obu krawędziach, wykonanej z materiału jednorodnego, izotropowego, nieliniowo sprężystego i ściśliwego. Ograniczono się do analizy małych drgań co pozwoliło zastosować liniowe związki geometryczne. Uzyskano układ dwu nieliniowych równań różniczkowych cząstkowych czwartego rzędu, który sprowadzono do równań zwyczajnych za pomocą metody Bubnowa-Galerkina i rozwiązano metoda małego parametru ograniczając się do drugiego przybliżenia. Uzyskane rozwiązania ilustrujące wpływ nieliniowości sprężystej na drgania powłoki przedstawiono w postaci graficznej.