Niektóre Przypadki Nośności Granicznej Rozciąganych Prętów Zwitych - Dudek, A.; Życzkowski, M. (Engineering Transactions, 1976)
W niniejszej pracy, stanowiącej kontynuację pracy [3], zajęto się rozwiązaniem zagadnienia plastycznego rozciągania prętów zwitych, wykonanych z materiału idealnie plastycznego. Skorzystano z warunku plastyczności Hubera-Misesa-Hencky’ego i teorii plastyczności Hencky’ego-Illiuszyna (lub Levy’ego-Misesa). Problem został rozwiązany za pomocą metody małego parametru w krzywoliniowym, ukośnokątnym układzie odniesienia x, h, z przy czym naprężenia i odkształcenia rozpatrywano w lokalnie ortogonalnym układzie współrzędnych x, h, z. Za mały parametr przyjęto jednostkowy kąt zwicia pręta J0. Prace zilustrowano przykładami plastycznego rozciągania pręta zwitego o przekroju eliptycznym oraz pręta zwitego o przekroju kołowym z małym wcięciem kołowym. Wyprowadzono przybliżone wzory określające nośność graniczną przy rozciąganiu rozważanych prętów.