Skręcanie Nieswobodne Prętów Złożonych o Przekroju Otwartym - Rapp, P.; Wrześniowski, K.; Wdowicki, J. (Engineering Transactions, 1975)
W pracy niniejszej rozpatrzony został przypadek skręcania nieswobodnego prętów złożonych z elementów cienkościennych i elementów 0 przekroju zwartym. Rozpatrzono przypadek ogólny zakładając, że przekrój poprzeczny pręta jest stały na całej jego długości oraz profil pręta jest profilem otwartym. Poza tym nie zakłada się żadnych ograniczeń ani co do kształtu elementów składowych, ani co do stałych materiałowych poszczególnych elementów składowych pręta. Sformułowane zostały wzory na wyznaczenie przekrojowych i środka sztywności oraz równanie różniczkowe kata skręcenia pręta, analogiczne do równania WŁASOWA, dotyczącego prętów cienkościennych otwartych.