Oddziaływanie Płaskiej Fali Ścinania na Szczelinę Griffitha - Iwanow, Z. (Engineering Transactions, 1974)
Korzystając z teorii defektów [1] otrzymano rozwiązanie stacjonarne problemu szczeliny w polu napreżeń fali poprzecznej. Metoda zastosowana do stanu antypłaskiego przenosi się w całości na odpowiednie zagadnienia płaskie, a również pozwala, ewentualnie z wykorzystaniem obliczeń numerycznych, rozpatrywać inne zmienne w czasie pola napreżeń zewnętrznych. Otrzymane wiązanie podlega ograniczeniom wynikającym z zastosowania potencjałów natychmiastowych.