Drgania Swobodne Lepkosprężystej Belki Timoshenki i Tarczy - Szcześniak, W. (Engineering Transactions, 1974)
W pracy przeanalizowano drgania swobodne belki lepkosprężystej, której materiał odpowiada reologicznemu modelowi ciała lepkosprężystego typu standartowego Voigta Maxwella. Uwzględniono wpływ bezwładności obrotowej i wpływ siły poprzecznej na przemieszczenia. Dla belki typu Voigta i Maxwella równania opisujące drgania doprowadzają się do jednego równania, które różni się jednak od równania bifalowego. Wyznaczono częstości drgań swobodnych dla belki Voigta i przeprowadzono jej analizę. W drugiej części pracy wyznaczono częstość drgań lepkosprężystej tarczy swobodnie podpartej. Zastosowano funkcje przemieszczeń, tzw. funkcje rozwiązującą. Okazało się, że równanie dynamicznej równowagi doprowadza się w tym przypadku dokładnie do równania bifalowego. Ma ono jednak czynnik dosypujący, powodujący zanikanie amplitud fal dylatacyjnej, dystorsyjnej i powierzchniowej.