Przedłużenie Stanu Naprężenia w Obszar Sztywny dla Pewnych Rozwiązań w Mechanice Gruntów - Dietrich, L.; Trąmpczyński, W. (Engineering Transactions, 1974)
W pracy przedstawiono sposób wyznaczania statycznie dopuszczalnego stanu naprężenia poza obszarem uplastycznionym dla procesu urabiania gruntu za pomocą lemiesza spycharki. Wykorzystując rozwiązania matematycznej teorii ośrodków sypkich w obszarze uplastycznionym określano przedłużenia w obszar sztywny zarówno przy przyjęciu warunku stanu granicznego Coulomba jak Treski. We wszystkich opisanych rozwiązania uwzględniono ciężar własny ośrodka.