Oddziaływanie Falowania Powierzchniowego Wzbudzanego Wiatrem na Sztywną Platformę Eliptyczną. Część I. - Massel, S. (Engineering Transactions, 1974)
Różnego typu platformy znajdują coraz szersze zastosowanie w badaniach i eksploatacji bogactw mineralnych mórz i oceanów. Z inżynierskiego punktu widzenia, trudności projektowania takich budowli morskich są związane przede wszystkim z niedostatecznym jeszcze rozeznaniem obciążeń platform od ruchu falowego. W pracy przedstawiono sposób obliczania obciążeń falowaniem wiatrowym na nieruchomą platformę o rzucie eliptycznym. Sformułowano odpowiednie zagadnienie brzegowe dla funkcji potencjału ruchu; jego rozwiązanie dane jest jako kombinacje funkcji Mathieugo. W ramach liniowej teorii wiatrowego wyznaczono statystyczne i widmowe charakterystyki obciążeń. Te ostatnie okazały się mniejsze aniżeli w przypadku płaskiej fali regularnej; trójwymiarowość falowania wiatrowego prowadzi do zmniejszenia obciążeń.