Dynamiczna Wytrzymałość Kompozytów Polimerowych - Ochelski, S. (Engineering Transactions, 1990)
Opisano metodę badań dynamicznego rozciągania, skręcania i zginania płyt. Wyniki badań dynamicznych własności mechanicznych przedstawiono w zależności od prędkości odkształcenia. Przedmiotem badań były kompozyty polimerowe ortotropowe i transwersalnie izotropowe. Podjęto próbę opracowania modelu mechanicznego opisującego zachowanie się badanych tworzyw.