Optymalne Sprężenie oraz Kształtowanie Tarcz Wirujących ze Względu na Kruche Zniszczenie w Warunkach Nieustalonego Pełzania - Ganczarski, A.; Skrzypek, J. (Engineering Transactions, 1989)
W pracy analizuje się różne rodzaje kruchego zniszczenia wirującego, lepko-sprężystego krążka o zmiennej grubości, obwodowo sprężonego, w zależności od wielkości wstępnego wcisku obręczy sprężającej. W szczególnych przypadkach dysku o stałej grubości optymalnie sprężonego oraz dysku o zmiennej grubości optymalnie ukształtowanego przy dowolnym sprężeniu, pierwsze makropęknięcie pojawia się na obu brzegach jednocześnie. Zaprezentowany w pracy numeryczny algorytm pozwala znacznie zwiększyć czas życia krążka: Zadanie zostało sformułowane i rozwiązane przy użyciu teorii płynięcia (hipoteza umocnienia zależnego od czasu) oraz kontynualnej mechaniki zniszczenia.