Dynamiczne Sztywności Podłoża w Zagadnieniu Drgań Fundamentu Blokowego pod Maszyny Nieudarowe - Langer, J.; Ruta, P. (Engineering Transactions, 1989)
W pracy sformułowano uproszczony model półprzestrzeni sprężystej wynikający z pominięcia sprzężeń w klasycznych równaniach elastokinetyki. Stosując całkowe transformacje Fouriera oraz rozwinięcia w szeregi względem wielomianów Czebyszewa, przeanalizowano harmoniczne ruchy translacyjne i rotacyjne prostokątnego stempla spoczywającego na sformułowanym podłożu. Metodami numerycznymi obliczono zespolone sztywności reprezentujące podłoże inercyjne w zagadnieniu stacjonarnych drgań fundamentu blokowego pod maszyny dla różnych wartości parametrów układu. Podano interpretację tych sztywności i przeprowadzono porównanie niektórych rezultatów z wynikami znanymi z innych prac.