Struktury Układów Linii Nieciągłości Naprężeń w Polach Granicznych, Spełniających Warunek Hubera-Misesa. Część III. Strukturalne Warunki Istnienia Pól Elementarnych. Zbiory Osobliwych Warunków Brzegowych. - Bodaszewski, W. (Engineering Transactions, 1989)
Rozważono problem istnienia rozwiązań pól elementarnych dla przypadku zadań z kompletnym zespołem warunków. Uwagę skoncentrowano na badaniach zachowania się rozwiązań przy osobliwych warunkach brzegowych, to znaczy takich, dla których wyjściowe struktury pól ulegają degeneracji. Pokazano, że zbiory osobliwych warunków brzegowych lokalizują się bądź na brzegach obszarów wyznaczonych w części II przy słabszych ograniczeniach, bądź tworzą w nich linie lub powierzchnie nieciągłości. Szczegółowo omówiono sytuacje na płaszczyźnie fizycznej, które powstają w polach o strukturach zdegenerowanych. Wyprowadzone wnioski pozwoliły m.in.: a) wyjaśnić efekty związane z degeneracją struktur pól elementarnych; b) znaleźć dolne oszacowanie minimum powierzchni ograniczającej obszar istnienia rozwiązań pól o pięciu obszarach jednorodnych; pola te nie należą do elementarnych; c) określić najmniejszą liczbę linii nieciągłości naprężeń wokół izolowanego węzła tych linii w polu złożonym; d) sformułować jednoznaczne kryterium podziału pól elementarnych i na tej podstawie wykazać, że pola o czterech obszarach - wyodrębnione w części I - stanowią klasę o znaczeniu porównywalnym z wyróżnianą dotąd klasą pól o trzech obszarach jednorodnego stanu naprężenia; e) pokazać najbardziej istotne trudności rozwiązywania nieciągłych i granicznych pól statycznie dopuszczalnych.