O Pewnym Uzupełnieniu Równań Teorii Płyt E. Reissnera - Kuczyński, A. (Engineering Transactions, 1989)
W pracy przedstawiono równania teorii sprężystości dotyczące warstwy o stałej grubości z materiału izotropowego, jednorodnego i liniowo sprężystego, poddanej działaniu obciążeń powierzchniowych. Zaproponowane ujęcie zagadnienia pozwala na bezpośrednie nawiązanie do modelu warstwy, jaki opisują równania teorii płyt E. Reissnera i osłabienie jego założeń upraszczających. Otrzymano w efekcie równania prowadzące do rozwiązań bliższych ścisłym, zwłaszcza wówczas, gdy obciążenie stanowią siły skupione.