SYNTEZA SYGNAŁÓW WYMUSZAJĄCYCH W BADANIACH STANOWISKOWYGH - Gierulski, W. (Engineering Transactions, 1989)
W pracy przedstawiono metodę syntezy sygnałów wymuszających dla stanowiskowych badań symulacyjnych. Sygnały wymuszające uzyskano drogą syntezy zapewniając minimalny błąd symulacji określony w dziedzinie częstości. Wskazano możliwości eliminacji wpływu sygnałów zakłócających na proces syntezy sygnałów wymuszających, na podstawie informacji uzyskanych przez pomiar dodatkowego sygnału w wybranym punkcie obiektu. Poddano dyskusji potrzebę stosowania eliminacji tych sygnałów. Przedstawiono procedury syntezy sygnałów wymuszających na przykładzie przeprowadzonych badań symulacyjnych wybranego obiektu oraz przedstawiono przykład syntezy sygnałów wymuszających, w których eksperyment rzeczywisty zastąpiono eksperymentem komputerowym. Przedstawiono wzory pozwalające na praktyczne zastosowanie metody syntezy w badaniach symulacyjnych.