Wpływ Historii Względnego Ruchu Składników na Siły Oddziaływania i Parametry Propagacji Fal w Ośrodku Porowatym Wypełnionym Cieczą - Kaczmarek, M.; Kubik, J. (Engineering Transactions, 1988)
W pracy zaproponowano uzupełnienie postaci funkcji opisujących siły wzajemnego oddziaływania pomiędzy składnikami ośrodka porowatego nasyconego cieczą efektem ich zależności od historii względnego ruchu. Na podstawie analizy zagadnień opływu kulki i przepływu cieczy przez kanał przedyskutowano przesłanki fizyczne uzasadniające wprowadzenie rozważanego efektu do makrokontynualnego opisu ośrodka porowatego. Szczegółowo rozpatrzono wpływ historii na parametry propagacji fal harmonicznych dla dwóch modeli ośrodka (kanalikowego i kulkowego). Na podstawie otrzymanych rezultatów numerycznych oceniono zakres istotnego wpływu badanego efektu na propagację fal harmonicznych.