O Oddziaływaniach Wewnętrznych w Ośrodku Nasyconym Cieczą - Kubik, J.; Cieszko, M. (Engineering Transactions, 1987)
W pracy przedyskutowano przyczyny oraz charakter oddziaływań wewnętrznych w izotropowym, odkształcalnym ośrodku porowatym nasyconym cieczą. Rozważania przeprowadzono przy założeniu, że struktura porów ośrodka scharakteryzowana jest dwoma parametrami: porowatością objętościową i efektywną porowatością powierzchniową, co prowadzi do kinematycznego podziału ośrodka różnego od podziału fizycznego. Określono jawną postać funkcji intensywności wymiany masy między składnikami kinematycznymi i stwierdzono, że wymiana ta zależy od szybkości zmian stosunku gęstości składników fizycznych oraz zmian parametrów struktury. Wykazano, że wzajemne oddziaływanie pomiędzy porowatym szkieletem i cieczą obejmuje nie tylko siły dyfuzyjne i siły związane z niejednorodnością struktury, ale również efekt sprzężenia dynamicznego i siły wywołane wymianą masy w ośrodku.