Modyfikacja Wykresów Zmęczenia Tworzyw Termoplastycznych Uwzględniająca Efekty Starzenia - Nowak, M. (Engineering Transactions, 1986)
Określono doświadczalnie i opisano analitycznie (rozkładem noemalnym unormowanym) zmianę własności wytrzymałościowych wybranych tworzyw sztucznych wskutek starzenia w naturalnych warunkach laboratoryjnych. Na tej podstawie przedstawiono własną koncepcję budowy zmodyfikowanych wykresów zmęczenia (Haigha) według schematyzacji równoległej oraz według schematyzacji maksymalnego naprężenia rozciągającego i wytrzymałości na pełzanie. Zalecono stosować schematyzację równoległą.