Zależność Odkształceń Sprężystych od Naprężeń w Żeliwie - Witkowski, Cz. (Engineering Transactions, 1984)
Na podstawie przeprowadzonych badań doświadczalnych dotyczących zależności odkształceń od naprężeń w płaskim stanie naprężenia dla żeliwa, przeprowadzono weryfikację liniowych i nieliniowych równań wiążących naprężenia i odkształcenia sprężyste. Wyniki doświadczalne potwierdziły możliwość stosowania zasady superpozycji osiowych stanów naprężeń w celu otrzymania złożonych stanów naprężeń w przypadku dwuosiowego rozciągania i rozciągania-ściskania, natomiast nie potwierdziły w przypadku dwuosiowego ściskania.