Komunikaty: Geometria Obszaru Uplastycznienia w Procesie Wyciskania - Piwnik, J. (Engineering Transactions, 1982)
Praca zawiera doświadczalną weryfikację uproszczeń geometrii strefy deformacyjnej, wprowadzanych w metodach obliczeniowych procesu wyciskania pręta cylindrycznego przez matryce stożkowe. Granice obszaru uplastycznienia wyznaczono na podstawie obrazów zdeformowanej uprzednio kwadratowej siatki nanoszonej w przekrojach wzdłużnych podziału próbek. Dodatkowo do tego celu wykorzystano pola twardości. Stwierdzono znaczne różnice pomiędzy doświadczalnym i teoretycznym kształtem i zasięgiem strefy deformacji plastycznej. Lepszą jakościowo zgodność rozwiązań teoretycznych z doświadczeniem uzyskano dla dużych stopni redukcji. Zwrócono szczególną uwagę na konfrontację z eksperymentem założeń geometrii strefy deformacyjnej przyjmowanych w energetycznych metodach obliczeń obróbki plastycznej.