Drgania i Zagadnienie Prostokątnych Płyt Podpartych Punktowo - Woźnica, K. (Engineering Transactions, 1980)
Opracowano na podstawie metody skończonej transformacji Fouriera algorytmu, umożliwiający otrzymanie formalnie ścisłych rozwiązań niektórych praktycznych zagadnień ze statyki i dynamiki izotropowych płyt prostokątnych, o brzegach swobodnych i podpartych w dowolnych punktach lub na słuchać dowolnie rozmieszczonych. Uwzględniono dowolne obciążenia wymuszające drgania harmoniczne. W przypadku zginania płyty prostokątnej podpartej w czterech punktach, przy zachowaniu symetrii obciążenia i podparcia, wykazano regularność nieskończonego układu równań. Podane w pracy przykładu wskazują na praktyczną użyteczność wprowadzonego algorytmu.