Pasmo Płytowe z Materiału Poprzecznie Izotropowego w Ujęciu Mechaniki Ciał z Więzami - Marks, M. (Engineering Transactions, 1980)
Rozwiązano zagadnienie pasma płytowego z materiału poprzecznie izotropowego, traktując je jako ciało z więzami, z narzuconymi ograniczeniami na funkcję przemieszczeń. Przyjęto przemieszczenia wg uogólnionej teorii Meissnera. Zbadano wpływ pięciu stałych konstruktywnych, charakteryzujących materiał poprzecznie izotropowy, na siły reakcyjne.