Nośność Rozdzielcza Statycznie Niewystarczalnych Układów Prętowych z Materiału Asymptotycznie Idealnie Plastycznego - Szuwalski, K. (Engineering Transactions, 1980)
Nie zawsze statycznie niewyznaczalny układ prętowy wykonany z materiału idealnie sprężysto-plastycznego ulega zniszczeniu wskutek zamiany w mechanizm. W przypadku niejednorodnego stanu odkształcenia w prętach może wystąpić zjawisko dekohezji wskutek ograniczonej wielkości możliwego wydłużenia prętów. Ten sam efekt może wystąpić również w przypadku pewnych materiałów asymtotycznie idealnie plastycznych. W pracy rozważono takie układy z uwzgędnieniem ciężaru własnego prętów oraz zmiany przekroju w prętach zbieżnych. Niejednoznaczności pojawiające się w rozwiązaniu zbadano przy zastosowaniu uogólnionych szeregów potęgowych. Wyniki porównano z uzyskanymi na podstawie kryterium ograniczonych odkształceń. Sformułowano warunek dalszej pracy układu po pierwszej dekohezji i podano przykład.