Drgania Stochastyczne Płyt o Złożonym Kształcie, Sztywno Utwierdzonych na Brzegu - Waberski, A. (Engineering Transactions, 1978)
W pracy przedstawiono nowa matematyczną metodę wyznaczania charakterystyk probabilistycznych płyt drgających o złożonym kształcie, sztywno utwierdzonych na brzegu. U podstaw tej metody leży zastosowanie pewnych funkcji specjalnych, zwanych R-funkcjami. W celu przedstawienia metody wyznaczono droga obliczeń numerycznych rozkłady czasowo-przestrzenne wariancji przemieszczenia płyty trapezowej z wyciętym w środku otworem kołowym dla dwu typów obciążeń wymuszających o charakterze niestacjonarnych pól losowych.