Płyta Siatkowa Dowolnie Obciążona - Lewiński, J. (Engineering Transactions, 1978)
W pracy przedstawia się dokładniejsza (w porównaniu ze znanymi) metodę rozwiązania problemu płyty siatkowej obciążonej dowolnie na długości swoich prętów. Przedstawione są koleino równania równowagi prętów, związki fizyczne i równania równowagi siatki, w których zawarte są wyrazy pochodzące od obciążenia prętów. Wyrazy te określają wpływ obciążenia prętów na wielkość przemieszczeń węzłów siatki oraz na wielkość i charakter przebiegu sił wewnętrznych w płycie siatkowej. Praca ilustrowana jest przykładami szczególnymi siatek biegunowej i prostokątnej.