Pewne Własności Ośrodków Ziarnistych Poddanych Wysokim Ciśnieniom - Supel, J. (Engineering Transactions, 1978)
Przedstawiono wyniki badan laboratoryjnych nad określeniem deformacji plastycznych materiału ziarnistego (klinkieru cementowego) pod działaniem wysokich ciśnień (do 60 MN/m2). Programy badań obejmują czyste hydrostatyczne ciskanie oraz trójosiowe ściskanie osiowo-symetryczne realizowane w komorze trójosiowego ściskania z automatyczna rejestracja siły, przemieszczenia i zmiany objętości. Uzyskane wyniki pozwoliły wyznaczyć w przestrzeni napreżeń izolinie stałych wartości odkształceń objętościowych. Szczególna uwagę poświecono zmianom objętościowym, będącym wynikiem kruszenia pojedynczych ziarn.