Ścisły Element Obrotowo-Symetryczny dla Cienkiej Powłoki Sprężystej - Waszczyszyn, Z.; Młodzianowski, A. (Engineering Transactions, 1977)
Podano numeryczna metodę obliczania macierzy sztywności i wyjściowych reakcji. Oparto na metodzie macierzy bazowej przy całkowaniu kanonicznego układu równań powłoki. Układ ten wyprowadzono z równań liniowej teorii Sandersa powłok cienkich. Przedstawiona metoda nie korzysta zupełnie z pojęcia funkcji kształtu, przy czym liczba stopni swobody węzła jest zawsze równa czterem, a dokładność rozwiązania zależy jedynie od długości elementu w przypadku powłok z efektem brzegowym stosowanych wzorów numerycznego całkowania. Jako przykłady liczbowe obliczono macierze elementów stożkowego i hiperboloidalnego.