Kształtowanie Cylindrów Grubościennych pod Działaniem Ciśnienia Wewnętrznego i Zginania z Warunki Całkowitego Uplastycznienia w Stadium Zniszczenia - Kordas, Z.; Skraba, W. (Engineering Transactions, 1977)
W pracy zajęto się analiza wpływu zginania i siły podłużnej na kształt niekołowego cylindra grubościennego poddanego działaniu stałego ciśnienia wewnętrznego p. Jako kryterium kształtowania przyjęto warunek całkowitego uplastycznienia w stadium zniszczenia (warunek Hubera-Misesa-Hencky’ego). W zastosowanej metodzie rozwinięto w szereg względem małych parametrów naprężenia, odkształcenia jak również funkcje a (J) i b (J) określające kształt cylindra. Całkowanie równań naprężeniowych na poszczególnych szczeblach przybliżenia oraz wykorzystanie naprężeniowych warunków brzegowych pozwoliło na znalezienie dwóch jakościowo różnych rozwiązań. Mianowicie dla dowolnego stosunku wymiarów cylindra a00/b00 uzyskano takie kształty, niekołowe, które ulegną zniszczeniu W sensie przyjętego kryterium (wzory (4.1), a ponadto analiza problemu wartości własnych pozwoliła na znalezienie kształtów odpowiadających «zakłóconym» cylindrom kołowym o ustalonym stosunku a00/b00 (wzory 4.4). W p. 4 podano zestawienie wzorów końcowych z dokładnością do drugiego przybliżenia, a wp. 5 przykłady liczbowe.