Weryfikacja Doświadczalna Kinematyki Ośrodka Sypkiego na Przykładzie Zagadnienia Naporu Ściany - Trąmpczyński, W. (Engineering Transactions, 1976)
W pracy przedstawiono rezultaty badan doświadczalnych kinematyki ośrodka sypkiego dla zagadnienia naporu ścian o kształtach odpowiadających kształtom narzędzi do robót ziemnych. Badania wykonano w płaskim stanie odkształcenia dla suchego piasku w trzech różnych stanach zagęszczenia. Zastosowanie fotogrametrycznej metody pomiaru przyrostu przemieszczeń pozwoliło na pełną analizę pola odkształceń. Uzyskane wyniki porównano z rozwiązaniami teoretycznymi uzyskanymi przy zastosowaniu stowarzyszonego i niestowarzyszonego prawa płynięcia. Pokazano, że dla ośrodka zagęszczonego przyjęcie niestowarzyszonego prawa płynięcia daje dobra zgodność z wynikami eksperymentalnymi.