Badanie Niestateczności przy Plastycznym Skręcaniu Wykorzystujące Sprężenie Termomechaniczne. Niestateczność Lokalna - Litoński, J. (Engineering Transactions, 1976)
W pracy wyznaczono numerycznie przebiegi skręcania niejednorodnych geometrycznie rurek z materiałów plastycznego i lepkoplastycznego ze statyczna krzywa umocnienia, czułych na temperaturę - przy uwzględnieniu ciepła generowanego adiabatycznie podczas odkształcania. Istnienie adiabatycznej generacji ciepła przy wrażliwości materiału na temperaturę powodowało wystąpienie maksimum momentu Mmax przy skręcaniu. Stwierdzono, że podczas skręcania występuje niestateczność lokalna, polegająca na skręcaniu się rurki tylko w części jej długości (w jej części słabej). Początek niestateczności występuje przy momencie Mmax W rurce plastycznej poza Mmax W rurce lepkoplastycznej. Przy przyjętych założeniach stałej prędkości skręcania i istnienia sztywnych obrotów poprzecznych przekrojów W skręcanej rurce, wnioski te są poprawne niezależnie od przyczyny wystąpienia ekstremum Mmax. W przypadku adiabatycznego skręcania lepkoplastycznej rurki zarówno ekstremum Mmax jak początek lokalnej niestateczności, wyraźnie zależą od prędkości skręcania.