Techniczna Teoria Zniszczenia Okrągłych Cylindrycznych Zbiorników Ściskanych Porzecznie Siodłami - Kacperski, T. (Engineering Transactions, 1976)
Przedmiotem pracy jest zbadanie zachowania się zbiorników ściskanych poprzecznie siodłami w zależności od ich odległości od den. Wpływ rozstawienia siodeł na nośność zbiorników jest bardzo istotny, lecz nie został dotychczas zbadany. W pracy ujęto problem jakościowo na drodze doświadczalnej i pracowano techniczną teorię zniszczenia, która opisuje badanie zjawisko z dokładnością wystarczającą do praktycznego wykorzystania. Wyprowadzone wzory służyć mogą do obliczania wytrzymałości zbiorników walcowych poziomych ustawianych w układach piętrowych.