Analityczna Ocena Górnego Hydrostatycznego Ciśnienia Krytycznego dla Niedoskonałych Walcowych Powłok Średniej Długości - Sobiesiak, K. (Engineering Transactions, 1975)
W pracy przedstawiono analityczna ocenę górnego hydrostatycznego ciśnienia krytycznego dla niedoskonałych walcowych powłok średniej długości. Proponowana metoda ma jednak charakter ogólny. Ponieważ stan krytyczny dla niedoskonałych powłok jest osiągany przy pewnych skończonych ugięciach powłoki, rozważania oparto na teorii nieliniowej. Podstawowe równania zostały przyjęte w postaci wyprowadzonej przez W. A. NASHA. Dla efektywnego określenia górnego hydrostatycznego ciśnienia krytycznego i parametrów (a m), odpowiadających temu cienieniu, zastosowano metodę uogólnionych szeregów potęgowych. Uzasadniono, że zależność górnego ciśnienia krytycznego od parametru niedoskonałości V jest proporcjonalna do V2/3, a więc większa niż w przypadku dolnego cienienia krytycznego, które zmniejsza się liniowo-proporcjonalnie do V. Praca podaje również przykład liczbowy.