Optymalne Zwieranie Powierzchniowych Ustrojów Strukturalnych - Holnicki-Szulc, J. (Engineering Transactions, 1974)
W pracy omówione jest zagadnienie optymalnego zwierania powierzchniowych ustrojów siatkowych przy założeniu na tyle regularnej ich struktury oraz pola wprowadzanych odkształceń wstępnych (dystorsji), ze wyniki uzyskane przy zastosowaniu ciągłego modelu ośrodka dyskretnego są dostatecznie dokładne. Podano równania opisujące statykę powłok strukturalnych z uwzględnieniem wpływu dystorsji, a następnie sformułowano problem optymalnego zwierania (regulacji stanu odkształcenia i napięcia ustroju). Omówiono warunki konieczne dostateczne optymalnych rozwiązań. Bardziej szczegółowo opracowano zagadnienie zwierania dwuwarstwowych powłok siatkowych o węzłach przegubowych. Na zakończenie rozwiązano przykład optymalnego zwierania dwuwarstwowej płyty strukturalnej.