Problemy Stanów Równowagi Sił i Zgodności Przemieszczeń w Dyskretnych Układach Sprężystych - Olszowski, B. (Engineering Transactions, 1974)
W pracy przeprowadzono rozważania nad interpretacja, powstawaniem i struktura macierzy, liniowo niezależnych i jednorodnych układów równań równowagi sił i zgodności przemieszczeń. Ograniczono się przy tym do przypadku liniowych związków statycznych i kinematycznych oraz do węzłowego działania obciążeń. Wykorzystując jednorodny zapis równań zaproponowano jednolity i ogólny sposób analizy kineto-statycznych własności układów dyskretnych o więzach dwustronnych. Rozważania zilustrowano trzema przykładami układów prętowych pracujących głównie na zginanie i siły osiowe.