Badanie własności uogólnionego równania Van der Pola - Barzykowski, Jerzy; Żakowski, Wojciech (Engineering Transactions, 1964)
Przedstawiono pracę badawczą nad właściwościami równania (1) istotnymi w nieliniowej teorii generacji. Metodą uśredniania otrzymano równania na amplitudę w stanie niestacjonarnym (17) i stacjonarnym (18) dla małych wartości parametrów. Równanie asymptotyczne (23) otrzymano dla dużego n. Następnie udowodniono warunek (24). Badając równanie Rayleigha (26) odpowiadające (1), metodą funkcji delta stwierdzono, że amplituda drgań w cyklu granicznym jest praktycznie niezależna od ε (rys. 2–5). Następnie rozpatrzono przypadek drgań relaksacyjnych (ε ≫ 1), uzyskując równanie (36) dla okresu tych drgań (rys. 8). Stosując metodę przedstawioną w [10], znaleziono widmo Fouriera oscylacji relaksacyjnych (37), (38). Rozważono także przypadek dużego n, który dzięki uzyskanej ocenie (42) prowadzi do znanego rozwinięcia (45). Następnie udowodniono zależność (47), która dla dużego n pozwala na otrzymanie przybliżonego równania (50). Stwierdzono, że (50) daje stosunkowo dobre wyniki także dla małych wartości n (tab. 2).