Płaskie drgania swobodne niepodpartych pierścieni kołowych. Część III. Formy jednoczęstościowych drgań swobodnych - OLSZOWSKI, Bogdan (Engineering Transactions, 1990)
Na podstawie poprzednich opracowań [1, 2] w niniejszej pracy omówiono charakterystyczne cechy jednoczęstościowych drgań swobodnych, powstających w modelu pierścienia uściślonym w sensie Timoshenki, związane z występowaniem dwuwymiarowych podprzestrzeni własnych. Dodatkowo omówiono również ogólny przypadek drgań swobodnych i wymuszonych. Free in-plane vibrations of unsupported circular rings. Part III. Free single-frequency vibrations Description of the characteristic features of free single-frequency vibrations is given for Timoshenko-type rings, the analysis being based on the previous results presented in [1, 2] a general case of free and forced vibrations is discussed.