Pełzanie Anizotropowych Kompozytów Polimerowych w Płaskim Stanie Naprężenia przy Obciążeniach Niestacjonarnych - Cupisz, R.; Ochelski, S. (Engineering Transactions, 1990)
Praca przedstawia wyniki badań statycznych i reologicznych ortotropowego kompozytu polimerowego oraz kompozytu wzmocnionego w jednym kierunku. Zaproponowano model kompozytu polimerowego opisujący niestacjonarne pełzanie w płaskim stanie naprężenia. Porównano wyniki badań doświadczalnych z wynikami uzyskanymi z ujęcia analitycznego pełzania kompozytów. Program badań obejmował niestacjonarne złożone stany naprężenia zrealizowane przy jednoczesnym działaniu siły rozciągającej i momentu skręcającego próbki rurowe.