Problem Optymalności Mimośrodowo Ściskanego Słupa w Warunkach Pełzania - Wróblewski, A. (Engineering Transactions, 1989)
W pracy rozważono problem optymalności warunku równomiernej wytrzymałości pełzających słupów. mimośrodowo ściskanych. Badania przeprowadzono na dwuprzegubowym modelu pręta. Utratę nośności pręta związano ze zniszczeniem przy pełzaniu. Rozważono trzy hipotezy zniszczenia przy pełzaniu: zniszczenie kruche (hipoteza Kaczanowa), zniszczenie lepkie (hipoteza Hoffa) oraz zniszczenie mieszane. We wszystkich przypadkach wykazano, że warunek równomiernej wytrzymałości nie jest równoważny warunkowi globalnego optimum. Wyniki są jakościowo zgodne ze ścisłym rozwiązaniem problemu, tzn. z rozwiązaniem układu ciągłego, otrzymanym wcześniej dla pewnych szczególnych wartości obciążenia i mimośrodu, i ograniczonym do przypadku zniszczenia kruchego.