Kinematyka Procesu Współbieżnego Wyciskania przez Dwa Otwory - Piwnik, J. (Engineering Transactions, 1987)
W pracy przedstawiono nowe rozwiązanie dla pól prędkości w obszarze uplastycznienia materiału wyciskanego z cylindrycznego pojemnika do matrycy z symetrycznie rozmieszczonymi otworami kołowymi. Otrzymane wzory na składowe prędkości przemieszczeń spełniają ściśle wszystkie warunki kinematyczne i warunek nieściśliwości materiału. Rozkład prędkości przemieszczeń i składowych prędkości odkształceń jest ciągły w całym obszarze płynięcia plastycznego. Wzory na składowe prędkości przemieszczeń otrzymano wprowadzając dwie funkcje zmiennych rzeczywistych φ1 (r, z, φ) i φ2 (r, z, φ). Prezentowane rozwiązanie dla pól prędkości jest rozszerzeniem koncepcji funkcji prądu na procesy niesymetrycznego wyciskania. Obszar płynięcia plastycznego podzielono na dwie równe, sąsiadujące strugi materiału. Kierowano się przy tym wynikami badań doświadczalnych. Przeanalizowano możliwość wykorzystania funkcjonału całkowitej mocy odkształceń do optymalizacji procesu.