Analiza Stabilności Ruchu Wózka Dwuosiowego jako Pojazdu Szynowego - Gąsowski, W.; Marciniak, Z. (Engineering Transactions, 1987)
Przedstawiono metody analizy stabilności ruchu wózka dwusiowego oraz wyprowadzono równania jego ruchu na torze prostym. Opracowano dwa programy na komputer Odra 1305 w systemie operacyjnym George-3, służące do wyznaczania prędkości krytycznych ruchu wózka. Przeprowadzono analizę wpływu parametrów konstrukcyjnych wózka na jego stabilność. Wnioski z analizy stanowią praktyczne wskazówki dla projektantów nowych wózków oraz modernizacji Wózków znajdujących się w eksploatacji.