Optymalizacja Parametryczna Układu Prętów z Uwzględnieniem Nieliniowości - Foryś, A.; Foryś, A. (Engineering Transactions, 1986)
Tematem pracy jest analiza wpływu kształtu prętów płaskiego układu drgającego na amplitudy drgań w stanie ustalonym rezonansu wewnętrznego. Masa całkowita układu jest ustalona. W opisie uwzględniono nieliniowe tłumienie i nieliniową bezwładność. Badano wpływ mas skupionych, umieszczonych w połączeniach przegubowych na amplitudę optymalną przy rezonansie wewnętrznym. Pokazano, że można odpowiednio dobrać wartości mas w przegubach oraz wartości współczynników tłumienia tak, aby zmniejszyć wartość optymalnej amplitudy oraz zawęzić obszar częstości, w którym występuje rezonans wewnętrzny. Przez zmianę rozmieszczenia mas w układzie można niepożądane efekty przesunąć do innych obszarów częstości. Wyniki pracy mają charakter jakościowy i obrazują istotne zjawiska o charakterze autoparametrycznym. Można mieć nadzieję, że uzyskane rezultaty znajdą zastosowanie praktyczne, ponieważ układy prętowe są elementami wielu konstrukcji i urządzeń.