Wytrzymałość Kompozytów Epoksydowo-Szklanych w Złożonych Długotrwałych Obciążeniach - Ochelski, S. (Engineering Transactions, 1986)
Przedstawiono wyniki badań doświadczalnych czasowej wytrzymałości kompozytów epoksydowo-szklanych otrzymanych z komponentów produkcji krajowej. Badania dotyczyły kompozyt u ortotropowego i transwersalnie izotropowego w złożonych stanach naprężenia, zrealizowanych przez rozciąganie z jednoczesnym skręcaniem. Zbadano wpływ długotrwałego obciążenia na naprężenia i odkształcenia niszczące badanych kompozytów. Zaproponowano opis matematycznej długotrwałej wytrzymałości materiałów anizotropowych.