Numeryczna Analiza Dwuteowych Sprężysto-Plastycznych Ram Płaskich z Uwzględnieniem Wyboczenia Środników. Część II. Analiza Lokalnego Wyboczenia Środników i Przykłady Obliczeń - Bauer, J.; Kleiber, M.; Sosnowski, W. (Engineering Transactions, 1985)
W części pierwszej przedstawiliśmy ogólne podstawy analizy oraz analizę sprężysto-plastyczną. Niniejsza część stanowi kontynuację części poprzedniej i zawiera analizę lokalnego wyboczenia środników. Efekty wyboczeniowe uwzględniono, dopuszczając możliwość sprężystego lub sprężysto-plastycznego wyboczenia środników belek oraz analizując szczegółowo wyboczeniową nośność elementów.